Rozmarýn
Použití: při přípravě grilované, či jinak tepelně upravené zeleniny, na ryby, mořské plody, pečená a dušená masa i brambory. Bývá nedílnou součástí bylinkových másel. Vzhledem k opravdu silné vůni stačí rozmarýnu jen špetka.
Účinky pro zdraví: Podporuje trávení a omezuje nadýmání, lázeň zmírňuje revmatické bolesti.
Pěstování: jako přenosnou nádobovou rostlinu – v létě nejlépe venku, přes zimu se doporučuje dopřát rostlinám vegetační klid – teploty 10°C, velmi mírná zálivka. Pokud chceme sklízet i přes zimu, vydrží i pokojové teploty, ale na velmi světlém místě.
Oregano neboli dobromysl (Origanum vulgare)
Použití: při přípravě italské kuchyně – na pizzu, různá pesta a omáčky na těstoviny
Účinky pro zdraví: podporuje trávení a vylučování žluči, odstraňuje křeče a mírní nadýmání, prospěšná při kašli a zahlenění, ulevuje při bolesti hlavy, celkově posiluje.
Pěstování: miluje slunečné stanoviště s propustnou půdou, v bytě jen krátkodobě, venku jako trvalku.
Majoránka (Origanum majorana)
Použití: do polévek, omáček, zabíjačky, do uzenin, gulášů apod.
Účinky pro zdraví: podporuje trávení, působí proti nadýmání, průjmu i zácpě; zklidňuje nervovou soustavu, při rozčilení, migréně, stresu; usnadňuje vykašlávání; obklady se používají pro hojení akné.
Pěstování: jako sluncemilnou letničku, nebo jako přenosnou trvalku, silnější mrazy venku nepřežije. Daří se jí i celoročně v bytě, pokud jí dopřejeme dostatek čerstvého vzduchu. Potřebuje vyhnojenou půdu. Vyséváme už koncem března do truhlíku, ven vysazujeme až po zmrzlých.
Pažitka (Allium schoenoprasum)
Použití: k dochucení polévek, masových marinád, pomazánek, dipů či omáček. Hojně se využívá také ke zdobení a přichucení již hotových pokrmů.
Účinky pro zdraví: podpora imunity, protizánětlivý účinek, antivirové působení, zlepšuje trávení a „čistí střeva“; zdrojem přirozeného vitamínu C a chlorofylu;
Pěstování: jako trvalku na zahradě nejlépe v polostínu; můžeme ji přirychlovat a pěstovat přes zimu pro sklizeň v bytě, na jaře ji opět zasadíme na záhon.
Pažitka čínská (česneková) (Allium tuberosum)
Použití: při přípravě salátů, pomazánek, polévek i masitých pokrmů ; užívá se i jako náhrada skutečného česneku.
Účinky pro zdraví: podporuje trávení, má protizánětlivé účinky a chrání proti plísním, dokonce i snižuje krevní tlak, užívá se při onemocněních ledvin a jater a její ploché listy vonící po česneku se přikládají při bodnutí hmyzem.
Pěstování: jako trvalku na zahradě nejlépe v polostínu, na slunci ve vlhčí půdě; mrazuvzdorná, vyséváme přímo na záhon v dubnu
Petržel listová (Petroselium sativum, crispum)
Použití: k dochucení polévek, masových marinád, pomazánek, dipů či omáček. Hojně se využívá také ke zdobení a přichucení již hotových pokrmů.
Účinky pro zdraví: působí zejména jako diuretikum, má i silný dezinfekční účinek, podporuje chuť k jídlu, obsahuje vit. C, kyselinu listovou
Pěstování: je to dvouletka, která se pěstuje jako jednoletá bylina, protože ve druhém roce života vyžene do květu; potřebuje propustnou a úrodnou půdu a slunné nebo částečně zastíněné stanoviště.
Bazalka pravá (Ocimum basilicum)
Použití: na pizzu, různá pesta a omáčky na těstoviny, do salátů, marinád, na maso
Účinky pro zdraví: pro zlepšení trávení, na nadýmání, při nespavosti, migrénách, jako přírodní antibiotikum i při nachlazení
Pěstování: jako letničku na slunném místě, v propustné půdě, prospívá při teplotách vyšších než 10 °C, nesnáší vítr a průvan, nesmí nikdy přeschnout, ale ani být dlouho přemokřená.
Kultivary:
- zelené – Mammolo Genovese, Lettuce Leaf, Lime, Cinamonette, Dark Green, Mánes, Pokemon, Siam Queen, Compact
- červené – Purple Opaal, P. Ruffless, Red Rubin
Bazalka svatá Thulsi (Ocimum sanctum)
Použití a účinky: chrání před stresem a přispívá k dlouhověkosti. Čaj z listů pomáhá proti nachlazení, rýmě a kašli, má antioxidační účinky a zlepšuje paměť. Listy a květy jsou výborné do masových pokrmů a k ochucování octů a olejů.
Pochází z tropů jihovýchodní Asie, kde tvoří dřevnatější keře.
Šalvěj (Salvia officinalis)
Použití: Hodí se k masům, zejména telecímu a vepřovému, přidat ji můžeme také do nádivek a omáček.
Účinky pro zdraví: při respiračních onemocněních, při nachlazení, bolesti v krku;
zmírňuje nadměrné pocení, k harmonizaci hormonální rovnováhy u žen v přechodu a před menstruací. Podporuje hojivé procesy kůže, sliznic a jejich obranyschopnost. Šalvěj není vhodná ani pro těhotné, kojící ženy a malé děti
Pěstování: jako trvalku na slunném místě, v propustné půdě, v dospělosti snese sucho, nesnáší zamokřené polohy, v zimě bude vděčná za přikrývku listím, chvojím.
Kultivary:
- Culinaria – větší listy,
- barevné – Bicolor, Tricolor, Purpurascens
Medvědí česnek (Allium ursinum)
Použití: jedna z prvních jarních zelenin, do salátů, na výrobu pesta, jako koření na bílé polévky, omáčky, masa
Účinky pro zdraví: obsahuje alicin, který brzdí růst hub a plísní, účinkuje proti herpes virům a některým bakteriím; ke zlepšení trávení, léčbě onemocnění dýchacích cest a prevenci kardiovaskulárních onemocnění (snižuje cholesterol)
Pěstování: jako domácí druh roste ve světlých bukových lesích. Daří se mu ve vlhké humózní půdě, ale pokud máte možnost ho pravidelně zalévat, poroste vám téměř všude. Na zahradě mu dopřejte polostinné stanoviště pod listnatými stromy.
Libeček (Levisticum officinale)
Použití: jako koření do polévek, omáček, salátů. Snítku libečku přidáváme při vaření k bramborám, plody do nakládané zeleniny i některých druhů pečiva. Oddenky lze kandovat.
Účinky pro zdraví: Působí silně močopudně – je součástí čajových směsí, odstraňuje plynatost a zlepšuje trávení.
Pěstování: nejlépe roste v propustné půdě na slunném, ale i poměrně stinném stanovišti. Dosahuje výšky až 1,5 metru.
Estragon (Artemisia dracunculus)
Použití: typickou bylinkou francouzské kuchyně, na vaječné pokrmy, ryby, drůbež, zeleninová jídla, polévky; estragonový ocet při nakládání masa ke grilování.
Účinky pro zdraví: podporuje tvorbu žluči, zvyšuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení; antisklerotické a tonizační účinky, má uklidňující vlastnosti a používá se k léčbě hyperaktivity.
Pěstování: pěstujeme jako letničku – sazenice se vysazují do záhonu v polovině května na slunné a teplé stanoviště. Daří se jí v humózní a živinami bohaté půdě v teplých a chráněných polohách.
Saturejka zahradní (Satureja hortensis) a horská (Satureja montana)
Použití: zejm. při přípravě luštěnin, na pokrmy z mletého masa, drůbež, polévky, zeleninové saláty, pomazánky, dušenou zeleninu, jídla z vajec; ve směsi čubrica.
Účinky pro zdraví: zlepšuje stravitelnost pokrmů – těžkých masitých pokrmů a „nadýmajících“ potravin (luštěniny); čaj se používá při zánětech žaludku a tenkého střeva, podporuje aktivitu slinivky břišní; posiluje organismus a pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu.
Pěstování: Saturejka zahradní je bylinou jednoletou, s možností samovýsevu na stanovišti, saturejka horská vytrvalý stálezelený keřík. Obě pěstujeme na slunečném stanovišti v zásadité, propustné, hlinito–písčité zemině.
(Satureja douglasii) – indiánská máta, Yerba Buena – k přípravě lahodného čaje s mátovou chutí a vůní, k uklidnění žaludku, ve směsi s petrželí léčí artritidu, zmírňuje bolest, žvýkání listů tiší bolest zubů a dásní. Pěstujeme jako letničku i do truhlíků, tvoří převisy.
Koriandr (Coriandrum sativum)
Použití: do orientálních pokrmů z masa, restované zeleniny, polévek, přičemž bylinku použijeme až před koncem vaření; do zeleninových salátů, na ryby a drůbež.
Účinky pro zdraví: podporuje tvorbu žaludeční šťávy, čímž příznivě ovlivňuje trávení. Čaj z koriandru pomáhá při bolestech břicha, pocitu plnosti či nadýmání, obklady při revmatických potížích kloubů.
Pěstování: pěstujeme jako letničku – předpěstované sazenice se vysazují do záhonu v 1/2 května na slunné a teplé stanoviště. Můžeme vysévat i přímo v rozmezí 2-3 týdnů pro postupnou sklizeň. Daří se mu v humózní a živinami bohaté půdě.
Vietnamský koriandr/rdesno vonné (Persicaria odorata)
Použití: do asijské kuchyně, kde se používá při přípravě zeleninových a kuřecích salátů; polévek, na maso
Účinky pro zdraví: podporuje dobré zažívání, pomáhá proti zácpě a nadýmání, účinky protizánětlivé a antibakteriální. Výluhy efektivně působí proti akné.
Pěstování: pěstujeme jako letničku, přenosnou rostlinu nebo pokojovku. Daří se mu v humózní půdě na slunci.
Tymián (Thymus vulgaris)
Použití: k přípravě marinád na kuřecí a rybí maso, do omáček, do bylinkového másla, na různé dresinky a dipy
Účinky pro zdraví: Působí proti průjmům, nadýmání, při zánětech zažívacího traktu. Mírní i kašel, obecně působí protizánětlivě. Tymián je jedna z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog, účinná proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Stimuluje produkci bílých krvinek čímž zvyšuje odolnost organizmu. Stimuluje krevní oběh, regeneraci buněk pleti.
Pěstování: vytrvalý polokeř ze Středomoří, u nás přezimuje s důkladnou přikrývkou.
Kopr (Anethum graveolens)
Použití: dochucovadlo k rybám a vařenému masu i syrové zeleniny, do mléčných omáček a polévek, pomazánek a salátů.
Účinky pro zdraví: Působí proti nadýmání, na ledvinová onemocnění, pro podporu kojení, tiší kašel, pomáhá při nespavosti.
Pěstování: jednoletá bylina, vyséváme postupně přímo na záhon.
Málo? Chcete více? Prosím …