S jarními slunečními paprsky přichází čas na řez ovocných stromů. Ať už na zahradě pěstujete jabloně nebo keře rybízu, na údržbu byste neměli zapomínat u žádné dřeviny. Myslete však na pořekadlo: „Dvakrát měř, jednou řež!“
Do základního vybavení si pořiďte pracovní rukavice, kvalitní nůžky a přípravek na ošetření po provedeném řezu. Nůžky vybírejte podle tloušťky větví, které budete řezat. V Zahradním centru pod kloboukem zakoupíte vhodné typy na slabší i silnější větve a s výběrem těch pravých vám rádi poradíme.
Aby nedošlo k napadení houbovými chorobami, vysychání nebo namrzání vzniklých ran, použijte štěpařský vosk nebo sadařský balzám.
Potřebné náčiní máte, je na čase se pustit do práce! Jako první přicházejí na řadu jabloně, hrušně a bobuloviny jako například rybíz a angrešt.
Od dubna se pusťte do řezu peckovin jako jsou třešně nebo višně. Tyto druhy jsou náchylnější k napadení houbovými chorobami během vlhkého a chladného počasí, proto je nedoporučujeme řezat dříve.
Broskvoně si vemte pod nůžky až při jejich kvetení, u mladých meruněk proveďte výchovný řez při rašení a u starších stromů nejlépe až v létě po sklizni.
Nezapomeňte, že žádná z ran by neměla být větší než 7 centimetrů.
Jak správně prosvětlovací řez provést? Než se pustíte do práce, pořádně si dřevinu prohlédněte, abyste zabránili nechtěnému ustřihnutí některé větve. Zamyslete se, jak bude strom po ořezání vypadat a které větve potřebujete zachovat, aby tvořily pravidelnou a vzdušnou korunu. Nůžkami pak odstraňte ty poškozené a navzájem se křížící. Zbavte se také těch, které rostou směrem dovnitř stromu.
Zopakujme si tedy, co budete k řezu potřebovat:
- kvalitní nůžky vhodné pro tloušťku větví (na výběr máte nůžky na tyči, dorazové, střižné, teleskopické nebo s ráčnou)
- sadařský balzám nebo štěpařský vosk
- pracovní rukavice