Už jste si někdy zkoušeli na zahrádce vypěstovat roubovanou zeleninu?
Ti, kteří se s ní již setkali, nám jistě dají za pravdu, že je oproti klasickým rostlinám odolnější vůči chorobám a plísním a zároveň se pyšní větší a chutnější úrodou.
Díky odolnějším kořenům a větším výnosům z jedné rostliny se hodí i na terasy a balkóny, kde nemáte místa nazbyt a pěstujete v květináčích (nejlépe samozavlažovacích)
Jak se zelenina roubuje?
Sazenice (roub) ušlechtilých odrůd, které zaručí velkou úrodu a výbornou chuť, se roubují na sazenice původních odolných rostlin (podnož). Ty naopak zaručí odolnost. Rozvinutý kořenový systém si poradí se suchem, chladem i přemokřením.
S roubováním se nejčastěji setkáte u plodové zeleniny jako jsou rajčata, lilky, okurky a cukety.
Co na co roubovat?
Okurky a melouny se nejčastěji kombinují s podnoží tykve, která je odolná vůči padlí, rajčata a lilky se roubují na divoká rajčata či na některé z odrůd lilků. Roubovaná rajčata se ubrání háďátku, plísni bramborové i korkovitosti kořenů.
Mimo zeleninu lze roubovat také bazalku, která vám pak poskytne větší úrodu.
Roub se musí vždy nacházet nad půdou a nesmí jí být zakryt, aby nepouštěl kořeny.
Jak se o roubovanou zeleninu starat?
Díky vysoké odolnosti podnoží se náročnosti pěstování nemusíte bát. Rostliny ocení propustnou půdu, pravidelnou zálivku a přihnojování nejlépe organickými hnojivy, ale pokud některý z kroků sem tam vynecháte, nic závažného se nestane.
Roubovaná zelenina navíc zvládne i nepříznivé podmínky. Stavte se do našeho Zahradního centra pod kloboukem a rádi vám poradíme ten pravý druh pro vás.
- Používejte přípravky na ochranu rostlin bezpečně.
- Před použitím si vždy přečtěte označení a informace o přípravku.