Pondělí až Neděle:
8:00 – 18:00
Jindřichův Hradec +420 384 321 324 Valašské Meziříčí +420 571 620 229

Jak na bohatší úrodu s roubovanou zeleninou

29.04.2025

Už jste si někdy zkoušeli na zahrádce vypěstovat roubovanou zeleninu?

Ti, kteří se s ní již setkali, nám jistě dají za pravdu, že je oproti klasickým rostlinám odolnější vůči chorobám a plísním a zároveň se pyšní větší a chutnější úrodou.

Díky odolnějším kořenům a větším výnosům z jedné rostliny se hodí i na terasy a balkóny, kde nemáte místa nazbyt a pěstujete v květináčích (nejlépe samozavlažovacích)

 

Jak se zelenina roubuje?

Sazenice (roub) ušlechtilých odrůd, které zaručí velkou úrodu a výbornou chuť, se roubují na sazenice původních odolných rostlin (podnož). Ty naopak zaručí odolnost. Rozvinutý kořenový systém si poradí se suchem, chladem i přemokřením. 

S roubováním se nejčastěji setkáte u plodové zeleniny jako jsou rajčata, lilky, okurky a cukety.

 

 

Co na co roubovat?

Okurky a melouny se nejčastěji kombinují s podnoží tykve, která je odolná vůči padlí, rajčata a lilky se roubují na divoká rajčata či na některé z odrůd lilků. Roubovaná rajčata se ubrání háďátku, plísni bramborové i korkovitosti kořenů.

Mimo zeleninu lze roubovat také bazalku, která vám pak poskytne větší úrodu.

Roub se musí vždy nacházet nad půdou a nesmí jí být zakryt, aby nepouštěl kořeny.

 

 

Jak se o roubovanou zeleninu starat?

Díky vysoké odolnosti podnoží se náročnosti pěstování nemusíte bát. Rostliny ocení propustnou půdu, pravidelnou zálivku a přihnojování nejlépe organickými hnojivy, ale pokud některý z kroků sem tam vynecháte, nic závažného se nestane.

Roubovaná zelenina navíc zvládne i nepříznivé podmínky. Stavte se do našeho Zahradního centra pod kloboukem a rádi vám poradíme ten pravý druh pro vás.

 


  • Používejte přípravky na ochranu rostlin bezpečně.
  • Před použitím si vždy přečtěte označení a informace o přípravku.