Kdy se správně stříhají / řežou ořešáky?
Ořešáky patří, jak známo, ke stromům které velmi špatně hojí řezné rány. Cokoliv o průměru nad 8-10 cm již může způsobit stromu trvalý problém.
Jarní výchovný řez, kdy se obvykle řežou ostatní ovocné stromy je problematický, neboť v té době ořešáky velmi silně roní mízu. Řez ve vegetačním klidu též nepřipadá v úvahu, neboť hojení neprobíhá vůbec a pozdní léto/podzim rovněž ne, protože se rána nestihne dobře zacelit.
Vhodná doba není závislá na datu v kalendáři, neboť průběh počasí bývá každý rok trochu jiný.
A tak by se měly ořešáky řezat v době, kdy jejich letošní (zelené) přírůstky dosahují 20-35cm. Což nastává po letošním chladném jaru právě teď.
Jak postupovat při řezu silnějších větví?
Nejprve odřízněte větev asi metr nad místem, kde ji chcete odstranit. Při tomto řezu pila větev většinou nedořízne v celém průměru a část větve se vahou vylomí. Větev pod vylomením pak už snadno odříznete. Vylomení také zamezíte, když větev nejprve naříznete blíž ke kmeni a pak ji odříznete směrem od kmene. Samozřejmě použijte ostrou pilu a ránu začistěte nožem.
Řezné plochy na silnějších větvích je nutné ošetřit štěpařským voskem nebo vodou ředitelnou barvou, kterou ale neřeďte. U svislých řezů takovéto zatření stačí. Na vodorovné řezné ploše u silnějších vrcholových větví by se po dešti mohla držet voda. Proto je lepší ránu nejen zatřít, ale ještě nad ní vytvořit vhodnou stříšku.


Foto: Jaroslav Matejsek